SWSA

Nederland heeft een er nieuw langeafstandswandelpad bij. Nou, echt nieuw is het pad ook niet, het is al tweeduizend jaar oud!
Tweeduizend jaar geleden bouwden de Romeinen ten zuiden van de Rijn een weg, de Limes, naar het Romeinse woord voor grens.
De Limes was de verbinding tussen tientallen forten en wachttorens waarmee de Romeinen zich wilden beschermen tegen invallen van de barbaren uit het noorden – de Germanen.

Het 275 km lange pad volgt de loop van de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Het pad verbindt historische plaatsen als Leiden (Romeinse naam: Matilo),
Alphen aan den Rijn (Albaniana), Woerden (Laurum), Utrecht (Trajectum) en Nijmegen (Noviomagus). En dat door een afwisselend landschap van polders en uiterwaarden,
rivieren en kanalen, heuvels en bossen. Verrassend zijn de klompenpaden in het Groene Hart, de steile bospaadjes aan de Veluwezoom en de venijnige Duivelsberg aan de Duitse grens.

Tussen Leiden en Utrecht voert de Limes door het Groene Hart. In het wandelgebied van Stichting Wandelsport Alphen aan den Rijn kan je lekker struinen door de drassige
veenweiden, over jaagpaden langs de Oude Rijn, of over een overgebleven tiendweg tussen twee sloten door, met veelal de weidsheid van de polder in de buurt.

LAW 16 Romeinse Limespad (officiële opening 23 mei 2018) is een LangeAfstandWandelpad, net als het bekendere Pieterpad. Het Limespad start in Katwijk (ZH) en eindigt in Berg en Dal op de Duivelsberg.
Het Limespad is opgedeeld in 45 etappes en kent nóg een tweede startpunt: de aanlooproute vanuit Voorburg. Deze alternatieve route (3 etappes) sluit weer aan op de hoofdroute bij Leiden.

Via onderstaande linken kunt u via onze Route-App de route in etappen bekijken en direct beginnen met wandelen. 

Katwijk aan Zee – Leidsche Hout
Leidsche Hout – Leiden, Lammebrug
Variant: Voorburg – Leiden, Lammebrug
Leiden, Lammebrug – polder Westgeer
Polder Westgeer – Zwammerdam
Zwammerdam – Driebruggen
Driebruggen – Woerden, Limesbrug
Woerden, Limesbrug – Amsterdam-Rijnkanaal (Utrecht)
Amsterdam-Rijnkanaal (Utrecht) – Fort bij Vechten
Fort bij Vechten – Werkhoven
Werkhoven – Rijswijk
Rijswijk – Lienden
Lienden – Wageningen, haven
Wageningen, haven – Heveadorp, Westerbouwing
Heveadorp, Westerbouwing – Arnhem, Meinerswijk
Arnhem, Meinerswijk – Bemmel, de Pas
Bemmel, de Pas – Nijmegen, Keizer Traianusplein
Nijmegen, Traianusplein – Duivelsberg, Berg en Dal

Overzicht Romeinse Limespad LAW 16